2011. november 8., kedd

Illír halomsír vagy csak kőkupac?





Ez a "kőkupac" szintén a ház mögött található, kb. 100 méterre. Kb. 5-6 méter magas lehet, eredeti alapterületét még nem sikerült megállapítanom, mivel egy része nehezen megközelíthető a szúrós bozót miatt, illetve helyenként megcsúszott. Eredete ismeretlen előttem. Két variáció lehetséges egyenlőre : 1. illír halomsír, itt humkanak hívják, 2. egyszerű kőkupac, vagyis egy helyre hordták a nehezen megművelhető földből a köveket.
Szeretném azt hinni, hogy illír humka van a házunk mögött...
Több érvvel hitegetem magam, hogy miért is illír eredetű.
Az egyik érv, ez sokkal szimpatikusabb nekem. :)
Komolyra fordítva a szót, közismert tény, hogy ezen a környéken éltek ezek a népek.
"Apróbb" kövek vannak összehordva, a tetejére ahogy felmentem láthatóak rések, lyukak. Mi lehet alatta? Jó lenne egy szonda...
A kerteket másképpen tisztították. Falat raktak a talajból kikerülő kövekből, ezzel is elhatárolva a birtokokat egymástól. A másik / ez abszolut az én feltételezésem / értékes, megművelhető földet nem borítottak be holmi kövekkel! Túl kevés van belőle. Mármint földből. Aki járt már ezen a vidéken, az tudja, hogy milyen mostoha itt a táj. Hatalmas hegyek, szinte lecsupaszítva. Minden vízszintes vagy azt csak megközelítő területre szükség van a megélhetéshez. Ezért lehet látni, hogy kőfalak haladnak az égbe is. A meghódíthatatlan hegyoldalakra kell tenni a követ, ahol nincs föld, amiből egy kis élelmet lehetne kapni.
Tehát ez az én elméletem a kőkupacról. 

2011. november 5., szombat

Régmúlt idők nyomai

A régi kőház nyomai jól kivehetők. A fotót tegnap készítettem, még a terület megtisztítása előtt.
 Állítólag ezek a sziklák réges-régi sírok. A háztól néhény száz méterre találtam őket.


 Ez a mai képe a régi ház alapjának. A kép bal felén áll a hatalmas fügefa, valahol a kép tetejénél található a ház. Balra a folyó / Trebisnica /.

Kilátás az előkertből.

Megkérnék mindenkit, aki olvassa ezeket a sorokat, hogy segítsen. Persze akinek van kedve! Egyenlőre nem tudom, mit tegyünk a régi ház nyomaival. Van ahol csak egy hosszú sávban kidudorodás látszik, illetve van ahol kövek vannak. félek, hogy az idő teljesen eltünteti a maradványokat. Ez azt hiszem egész jól kivehető a fotókon is. A köves részt megpróbálom kitakarítani, gaztalanítani. A füves részről átpakoltam már néhány követ, ezek teljesen kimozdíthatók voltak.
Én arra gondoltam, hogy kirakni kövekkel ezeket a hosszú vonalakat, mintegy megmutatva a ház egykori alapját / és már most látom, hogy hogy fogom magam szidni gazolás közben ... :) /. Kő van bőven. Ahol pedig a köves rész van, na ott még meglátom, mit mutat. Hatalmas, számomra megmozdíthatatlan lapos kövek vannak ott.
Tehát kérlek Kedves Olvasó, hogy segíts! Megjegyzésben is, illetve e-mailban is várom a jobbnál jobb ötleteket! Ti mit tennétek?
Köszönöm előre is a segítséget. A napokban megpróbálok bővebben írni, de mint az olasz parasztok mondják " közel van a föld" és most érzem is ezt minden porcikámban. Hatalmas területet tisztítottam ki az elmúlt napokban, mindenféle gaz és szúrós vacak volt, ami nagyon ragaszkodott az anyaföldhöz.