2011. november 8., kedd

Illír halomsír vagy csak kőkupac?

Ez a "kőkupac" szintén a ház mögött található, kb. 100 méterre. Kb. 5-6 méter magas lehet, eredeti alapterületét még nem sikerült megállapítanom, mivel egy része nehezen megközelíthető a szúrós bozót miatt, illetve helyenként megcsúszott. Eredete ismeretlen előttem. Két variáció lehetséges egyenlőre : 1. illír halomsír, itt humkanak hívják, 2. egyszerű kőkupac, vagyis egy helyre hordták a nehezen megművelhető földből a köveket.
Szeretném azt hinni, hogy illír humka van a házunk mögött...
Több érvvel hitegetem magam, hogy miért is illír eredetű.
Az egyik érv, ez sokkal szimpatikusabb nekem. :)
Komolyra fordítva a szót, közismert tény, hogy ezen a környéken éltek ezek a népek.
"Apróbb" kövek vannak összehordva, a tetejére ahogy felmentem láthatóak rések, lyukak. Mi lehet alatta? Jó lenne egy szonda...
A kerteket másképpen tisztították. Falat raktak a talajból kikerülő kövekből, ezzel is elhatárolva a birtokokat egymástól. A másik / ez abszolut az én feltételezésem / értékes, megművelhető földet nem borítottak be holmi kövekkel! Túl kevés van belőle. Mármint földből. Aki járt már ezen a vidéken, az tudja, hogy milyen mostoha itt a táj. Hatalmas hegyek, szinte lecsupaszítva. Minden vízszintes vagy azt csak megközelítő területre szükség van a megélhetéshez. Ezért lehet látni, hogy kőfalak haladnak az égbe is. A meghódíthatatlan hegyoldalakra kell tenni a követ, ahol nincs föld, amiből egy kis élelmet lehetne kapni.
Tehát ez az én elméletem a kőkupacról. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése