2012. január 21., szombat

Szentekről és egyéb munkaszüneti napokról

Január - 11 nap
Karácsonnyal együtt ennyi nap van januárban, amikor nem ajánlatos dolgozni vallási okokból. Azt hiszem ebben a számban nincs benne a szombat és vasárnap.
Ez csak a január.
 Ha tévednék a számot illetően, elnézést kérek, még járatlan vagyok az ügyben, hiányosak még az ismereteim. Igyekszem bepótolni!

Ezeken a napokon nem ajánlatos mosni, földdel dolgozni stb. Ezt azért NE úgy képzeljük el, hogy ezt mindenki vakon betartja, de az idősebb korosztály ezt "vakon" követi, elfogadja és keresztet vetve, megbotránkozva nézi a fiatalokat akik pl. mosni mernek. Akiknek nyilvánvalóan akkor van idejük beindítani a mosógépet, amikor hazaérnek a munkából stb.

Mondtam is a férjemnek, hogy szerencséjük van, hogy kevés a termőföld... Mi lenne velük, ha sok művelhető terület állna a rendelkezésükre?

Nem bántani akarom az itt élő embereket, félre ne értsen valaki!
Csak furcsa nekem. Tegnap is ügyintézés a Földhivatalban, hosszas sorbaállás és kiderült, hogy az a Hölgy aki aláírhat, lepecsételhet, ma nincs benn, Mert slava-ja van. Hétfőn mehetek vissza. De most a januárban alig találok napot, amikor ne lenne valami ünnep. Január 6-7-8-9. Karácsony, Január 14. Új év, Január 19. Vízkereszt, Január 20. Sveti Jovan...
A slava, amolyan védőszent féle, minden pravoszláv családnak van, apáról fiúra száll, amikor is ezt meg kell ünnepelni. Lányok esetében természetesen a férj slava-ja lesz ünnepelve. Mennek a komák, a rokonok, barátok, mindenki előtt nyitva van az ajtó. Sok családnál megjelenik a popa is, de talán ez ma már ritkább.
Szóval munkaszüneti napok minden mennyiségben! A hivatalokba bejárnak / gondolom én / ezeken a napokon is, de a mosógép nem zümmög, sokszor nem dolgozhaznak a földdel sem.
Naptár is van erre. Azt hiszem piros kereszttel vannak jelölve a nagyon fontos vallási ünnepek, feketével azok a napok amikor egy kicsit el lehet tévelyegni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése