2011. április 12., kedd

Bürokrácia

December 15-től van nyitva az Unio kapuja a Bosznia-Hercegovina állampolgárai számára. De azért itt nincs vége. Igaz nem kell vízum, nem kell meghívólevél, de azért vannak megkötések. Fél év alatt 90 napot lehet az Unio területén tartózkodni /darabolva vagy egyben, ez mindegy /, majd fél évig nem léphetnek az Unio országaiba. Van olyan ország is, aki komoly összeg felmutatásával engedélyezi a területére való beutazást.
Érdeklődtünk az esküvő feltételei felöl is. Mert ugyebár a tartózkodási engedély megadásához egyszerűbbnek tűnt otthon házasodni, nem kell honosítani stb.
Megkérdeztem egy önkormányzatot : születési anyakönyvi kivonat és igazolás, hogy nem házas, ezek hiteles fordítása. Milyen egyszerű is, gondoltuk mi, naívan.
Majd a válás után, egy budapesti önkormányzatnál tettem fel ugyanezt a kérdést. Milyen ország is? - kérdezte kedvesen a hölgy? Hát kell a születési valóban, kell az igazolás is, hogy nem házas, de kell még egy papír Trebinjéből, az önkormányzattól, hogy Ő / személyes adatokkal alátámasztva / feleségül akar venni engem / én személyes adataimmal megspékelve /, majd mindezt lefordítattni és elküldik valamelyik nagyhatalmú minisztériumba. 1- 2 hónap múlva rákerül a pecsét és HURRÁ ország-világ előtt egybekelhetünk...!
De! Áprilisban lesz a lányom ballagása, természetesen megyünk és itt letelt a 90 nap. Következik a fél év szünet! Mire újra jöhet Magyarországra, gondolom én elévülnek a papírok / ez is fél év /. Tehát lehet mindent kezdeni elölről...
Az önkormányzatos hölgy viszont javasolta, hogy kérdezzük meg milyen papírokat kérnek tőlem Bosznia-Hercegovinában, lehet, hogy itt sokkal egyszerűbb az eljárás és otthon csak honosítani kell.
És valóban! Itt csak a születési anyakönyvi kivonat kell és az igazolás, hogy nem vagyok házas. Hiteles fordítás és ennyi.
Édesanyám mondta, most Március végén, amikor otthon voltunk, hogy amit Neki is végig kellett papírozni... Azt mondta, hogy nem csinálná végig mégegyszer. Több mint 40 év telt el, Európáról van szó mindkét esetben de nem sok változott a bürokráciát illetően.
Most itt tartunk időben, most a hónap végén megyünk haza ugyebár, és jönnek velem a papírjaim is.
Ja, még valami. Majd elfelejtettem! Gondolom sokan fogják a fejüket, mit is csinál ez az őrölt nő? Megismer valakit, elválik és máris hozzámegy az új szerelméhez. Ez otthon és más országban, másokkal is megtörtént már gondolom én. Először is az emberem szeretne feleségül venni, hagyománytisztelő ember. Másodszor pedig amit fentebb leírtam, az idő tényező. Roppant megnehezíti az utazgatást ez a fél éves pausa. A másik, az én helyzetem sem sokkal könnyebb itt : fél év alatt én is csak 90 napot tartózkodhatok itt. de amint összeházasodunk, nekem itt kiadják rögtön a rendőrségen az 1 éves ittartózkodásra feljogosító iratokat.

4 megjegyzés:

  1. nos, ez gyorsan ment! ez a szerelem bizony elkapott Téged. bevallom, az előző bejegyzésed óta, inkább azt vártam, hogy valami "más irányú" fordulatot vesz az ügy, de nem...én egyébként nem látok semmiféle "veszélyt" abban, hogy délszláv ( vagy bosnyák?) a csábító, a szerelem az mindenhol szerelem. volt már ilyen nagy és hirtelen l'amur a baráti körömben, az is nagyon intenzíven indult, de ők elég hamar leszálltak a földre. úgy is mondhatnám, hogy visszaszálltak. mert "fent", sajnos nem lehet örökké maradni.
    és - bár nem ismerlek - de egy nyughatatlan léleknek tűnsz, valami előbb-utóbb elkezd majd hiányozni.
    pont ezért, én a helyedben mindenképpen várnék még a házassággal, de ez a bonyodalom a papírokkal, lehet hogy egy jel, vedd figyelembe. így most időt kaptál. jön a nyár, ő elkezd majd dolgozni, lehet, hogy valami megváltozik..de azért sok sikert - inkább a szerelemhez, mint a házassághoz.
    csak azt nem tudom, hogy mi lesz így a bolttal a v.p.-né utcában?

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. olvasom a történetedet egy ideje kedves crna macka! :) az embered -ahogy te említed-származásával valóban semmi gond. a szerelem és a szeretet nem ismer országhatárt,életkort,származást,vallást stb...
    nekem pl. pont az a szimpi,hogy ez a férfi cselekszik,nem csak elvan az érzéseivel és a gondolataival és ezek szerint nem csak beszél róluk! szinte hihetetlen,hogy nem tartotta vissza a korkülönbség,a távolság,a családi állapotod és a nyelvi akadályok és minden egyéb,amit a legtöbb embert igen! Ezeket mind értékelni kell.
    őszintén sok sikert kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  4. Soha, de soha ne engedd be a negatív gondolatokat a fejedbe,még ha szeretetből"óvnak"az ismeretlentől se! Egyszerre úgyis csak egy érzésed lehet...pozitív vagy negatív. A Te életed a Te felelősséged...
    A papírok és a többi pedig megoldódik, csak akarni kell.

    VálaszTörlés